Water dat door de Turritap stroomt maakt een beweging analoog aan een draaikolk of ook wel vortex genoemd. De unieke geometrische vorm van deze ver-werveling geeft water haar oorspronkelijke bergwater-achtige kwaliteit en smaak (terug).
Water dat door de Turritap stroomt maakt een beweging analoog aan een draaikolk of ook wel vortex genoemd. De unieke geometrische vorm van deze ver-werveling geeft water haar oorspronkelijke bergwater-achtige kwaliteit en smaak (terug).
Turritap is een samentrekking van Turritella en van “tap”. De Turritella, is een familie van zeeschelpen met een gedraaid inwendig huis (NL: penhoren). Dit slakkenhuis uit de Natuur vormde de inspiratie voor de inwendige geometrie van de Turritap. Het is een typisch voorbeeld van bio‑mimicry, waarbij de Natuur als uitvinder en inspirator wordt “nagebootst”. “Tap” komt van het woord kraan en duidt op de praktische toepassingsvorm.
Het effect van de eerste versies, die exacte kopieën waren, was “teveel van het goede”. In latere versies is daarom het aantal draaiingen verminderd. Verder spoot het wervelende water alle kanten op. Het was met recht “een bergbeek in de keuken”. Met een speciaal voor de Turritap geselecteerde uitstroomsectie heeft de huidige versie een mooie, solide straal en blijft de werking behouden. De werveling is, als je goed kijkt, nog terug te vinden in de straal.
Mijn verwondering over het verschil tussen bergwater en kraanwater was het uitgangspunt voor een zoekproces. Wandelend door de bergen vroeg ik me af, wat maakt dat bergwater zo heerlijk verfrissend is en zo anders lijkt uit te werken in het lichaam. Ik vroeg mij of de natuurlijke werveling voor dit effect zorgt. De werveling zag ik terug in de vorm van schelpen zoals de Turritella. Op een achternamiddag zaagde ik een Turritella af en bevestigde deze nieuwsgierig aan de kraan. Het gewervelde water uit de schelp verschilde duidelijk van het kraanwater. Het smaakte frisser en tintelde op mijn tong. Het deed aan water uit bergbeken denken. Die ervaring beantwoordde deels de vraag: wat is het verschil tussen bergwater en kraanwater? Die wonderlijke wervelende en draaiende beweging werkt blijkbaar. Ik kon toen nog niet vermoeden hoe kritisch de geometrie eigenlijk was, zie 5.
Het geheim is de exacte geometrie van de werveling. Die is uiterst kritisch. De eerste modellen waren 3D prints van de Turritella. Die zijn echter niet toegelaten voor drinkwater. We zochten daarom naar een andere weg. Toen we het model geschikt wilden maken voor andere productietechnieken bleek hoe kritisch de exacte geometrie was. Kleine aanpassingen deden de werking al teniet. Uiteindelijk hebben we na 23 prototypen de sleutel kunnen vinden. De werking van het origineel bleef behouden en de vorm is drinkwaterveilig te produceren.
Ja en nee. Het onderzoek naar subtiele eigenschappen van water staat in de kinderschoenen maar ontwikkelt zich snel. We zijn nu (nog) aangewezen op (smaak‑) waarnemingen, want de verschillen zijn nog niet fysisch meetbaar (zoals bv. zuurstofgehalte). Samen met de Technische Universiteit Delft hebben we (markt)onderzoek gedaan met de eerste modellen van de Turritap. In blind smaakonderzoek werd het water uit dat prototype Turritap beoordeeld als “frisser en sprankelender”. Verkennende waarnemingen op een recent watercongres in Sofia duidden op toename van de dynamiek in Turritap water en op een balancerende werking op mensen.
Met name kinderen, dieren en sensitief ingestelde mensen ervaren het verschil. Er zijn kinderen en honden die alleen nog Turritap water willen drinken en ander water laten staan….
Maar wil je het weten? Probeer het zelf en laat me weten wat jij proeft en/of ervaart. Ondertussen ga ik zelf verder met fysieke en energetische metingen.
Ja, dat klopt. Ik heb ze allemaal met een open mind onderzocht. Meestal is de inwendige opbouw niet natuurgetrouw. Een vortex creëren is niet moeilijk. De ontwikkeling van de Turritap heeft echter geleerd hoe kritisch de vorm van die vortex is. Daar zit hem de kneep. Verder zag ik dat veel van “de beloftes” die men doet, niet op een logisch navolgbare wijze onderbouwd worden.
De geometrie van een door de Natuur geïnspireerd kanaal heeft blijkbaar een bijzondere uitwerking. Én, de denktrant voor de ontwikkeling van de Turritap is makkelijk en logisch na te volgen. De Turritap doet geen beloftes. Het principe is natuurlijk geïnspireerd, eenvoudig na te volgen en mijns inziens optimaal voor water. Dat is waar ik naar zocht en maakt de Turritap uniek, tegen bovendien relatief lage kosten. Overigens wordt de werking van de Turritap verschillend ervaren, zie hierboven.